Hoe zit dat nu met die Spaanse maaltijden?

Het kan voor veel nieuwe expats even wennen zijn aan de Spaanse eetgewoonten, en vooral de tijden waarop er gegeten wordt. Eten is superbelangrijk hier! Spanjaarden zijn aan het eten of ze praten over eten. Drie maaltijden per dag en tussendoor een snackje is niet gebruikelijk in Spanje. Je komt op straat geen Spanjaard tegen die onderweg naar de metro op een broodje kauwt of een afhaallunch eet achter zijn bureau. Eten is een sociale aangelegenheid en het is een serieuze zaak. Ze vinden het zelfs zo belangrijk dat ze dat vijf keer per dag doen. En hoewel de meeste expats snel hun draai vinden en wennen aan alle fantastische gerechten en culinaire hoogstandjes die Spanje te bieden heeft, zijn veel nieuwkomers eerst wat in de war met de tijden. Wanneer zijn de Spaanse maaltijden nu precies?

Een klein ontbijt en een pilsje in de ochtend

Hoe begint de dag in Spanje? Je start in de ochtend met een kleine desayuno, dat meestal bestaat uit een kopje koffie en een klein croissantje of een beetje tostada als ontbijt, thuis of op een terras. Vaak is het alleen maar koffie. Voor de kinderen, wat ‘galletas’, of biscuitjes gedoopt in een glas melk. De croissant wordt trouwens ook in de koffie gedoopt.
Dan is het om 10.30 uur tijd voor zwaarder geschut: Almuerzo. Terrassen vullen zich, kantoorpersoneel gaat samen een hapje eten, bouwvakkers verzamelen zich aan de bar van een cafetaria. Wat bestel je tijdens almuerzo? Tortilla, chorizo, huzarensalade, brood met kaas en jamon, ‘tostada con tomate’, worstjes, calamares… er zijn veel gerechten waar je halverwege de ochtend uit kunt kiezen, en allemaal vers ter plaatse bereid. Meestal geserveerd op een ‘plato’, een bord, of op een ‘bocadillo’, een stokbrood. En mag je gerust wegspoelen met een biertje of glas wijn. Het is tenslotte bijna middag.

Een driegangenmenu voor 10 euro

Nog steeds hongerig? Geen paniek. De lunch komt eraan. Maar maak niet de typische fout om om 13.00 uur bij een restaurant aan te komen en te verwachten dat het open is. Als je kleine kinderen (of partners) hebt die gewend zijn om vroeg te lunchen, kun je beter een mueslireep in je achterzak hebben voor noodgevallen, want de almuerzo is voorbij en comida begint pas om 2 uur, wanneer ook de siësta begint. Bij siësta gaat het trouwens meer om voldoende tijd nemen om te eten, dan om een ​​dutje te doen, die mythe doorbreken we maar direct even. Mensen gaan vaak naar huis om hun lunch te koken of ontmoeten vrienden of collega’s buiten op het terras van een restaurant. Meestal voor drie gangen. Maak vooral gebruik van het populaire menu del día voor ongeveer € 10, dat normaal in de meeste restaurants wordt aangeboden.

Spaanse maaltijden en de Mediterrane keuken

Wat komt er nu nog? Er is nog meer? Ik zit al vol! Na een paar uur werken of school (de meeste kinderen krijgen ook een driegangenmenu tijdens de lunch!), is het tijd voor nummer vier op de lijst van Spaanse maaltijden. Deze kleine maaltijd, of eigenlijk grote snack, wordt nog steeds behoorlijk serieus genomen en vindt plaats rond 17.00 uur als de scholen uit zijn. Merienda. Geen enkel kind weigert ooit, want merienda bestaat uit broodjes, koekjes, chocolademelk, fruit of andere dingen waar kinderen praktisch op kunnen leven. De meeste ouders zullen gewoon een kopje koffie drinken. Of bestel in Valencia de typische koude drank horchata en wat fartons, een soort zoete zachte broodjes.
Voor de meeste Spanjaarden is het pas 21.00 uur als de laatste maaltijd van de dag wordt geserveerd: la cena. Avondeten. Belangrijke eigenschap is dat cena meestal geen erg grote maaltijd is. Niet zoals de avondmaaltijden die we thuis gewend zijn. Geen borden vol pasta of anderszins koolhydraatrijke recepten. En een tip van ons: paella wordt ’s avonds nooit gegeten. Onthoud dat maar wanneer je de volgende keer in een Spaans restaurant bestelt.

Lees en luister naar de ervaring van anderen wat betreft eetgewoontes en tradities.

Bericht delen

verhuizen naar ValenciaWaarom juist nu verhuizen naar Valencia?
Coworking in Valencia, de nieuwe manier van werken