Is Las Fallas vergelijkbaar met Carnaval?

Valencia viert dit jaar in maart weer het grootste straatfeest van Europa: Las Fallas. Rond deze periode is het ook altijd Carnaval. Kun je een vergelijking maken tussen Carnaval en Las Fallas? Ja, er zijn veel overeenkomsten, maar ook heel veel verschillen. Aan de hand van de gebruiken van Carnaval geef ik een kijkje in het typisch Spaanse feest in de leukste stad aan de Middellandse zee.

Een voorjaarsfeest

Het einde van Carnaval is traditioneel het begin van de vastenperiode en dit is 40 dagen voor Pasen. Las Fallas wordt daarentegen ieder jaar gevierd van 15 t/m 19 maart. In de aanloop naar deze dagen zijn er ook al veel feestelijke momenten, zoals de opening La Crida op de laatste zondag van februari met een officieel gedeelte met muziek, vuurwerk en een lichtshow. 

Carnavalswagens en Fallas poppen

Tijdens Carnaval is er een optocht met carnavalswagens van de verschillende carnavalsverenigingen. In Valencia zijn 380 Falla verenigingen die allemaal een pop of beeld laten bouwen. Dit bouwwerk van soms wel 18 meter hoog staat niet op wielen, maar staat in een straat, een kruispunt of op een plein. Je wandelt zelf door de stad om alle kunstwerken te bekijken. 

Satire en karikaturen

Het centrale thema van de clubs tijdens Las Fallas is vaak een vrolijke of fantasieafbeelding, maar de kleine poppen die eromheen gezet worden hebben een satirisch tintje. Het zijn vaak karikaturen van politici of actuele onderwerpen uit het nieuws die uitvergroot of belachelijk gemaakt worden. Dit is vergelijkbaar met Carnaval waar tijdens de carnavalsoptocht de lokale politiek zwaar bekritiseerd wordt.

Een katholiek feest

Las Fallas is net als Carnaval een katholiek feest. Het feestLas Fallas valt op 19 maart, wat de dag van Sint Jozef is. Het is de dag van de timmermannen. Traditioneel werd op deze dag afvalhout verzameld en verbrand. In de winter werd dit hout gebruikt om te stoken, voor warmte en voor licht. Met de komst van de langere dagen en de warmte was het niet meer nodig. Inmiddels zijn de houtstapels geëvolueerd tot complete bouwwerken welke in de nacht van 19 op 20 maart worden verbrand.

Ga je verkleed of niet?

Tijdens Carnaval gaan mensen verkleed. Hoe uitbundig dat is, is afhankelijk van waar je woont. Maar wat trek je aan tijdens Las Fallas? Als bezoeker knoop je een blauw geruit sjaaltje (wat je op iedere straathoek kunt kopen) om je nek en dat is het. De verenigingen hebben allemaal eigen hemden en fleece truien in clubkleuren. En dan telt Valencia ongeveer 100.000 Falleras. Dit zijn dames in traditionele klederdracht die behoren tot een Falla vereniging en die offeren op 17 en 18 maart bloemen aan een patroonheilige van Valencia; la Virgen de los Desamperados. De Ofrenda is een stoet van dames met lange wijde jurken van felgekleurde stoffen met bloempatronen die van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond doorgaat.

Het feest is op straat

Zowel Las Fallas als Carnaval zijn straatfestivals. Dat wil zeggen dat een groot deel van de activiteiten zich buiten afspeelt Als bezoeker kun je daar gemakkelijk van meegenieten. 

Dit is wat je in Valencia op straat tegenkomt: 

·      Vuurwerk! Iedereen mag vuurwerk kopen en afsteken. Er zijn ook georganiseerde siervuurwerkshows Castillos de Fuegos Artificieles in de nachten van 15 t/m 19 maart en van 1 t/m 19 maart is er iedere dag om 14:00 uur ’s middags een knalvuurwerkshow; de Mascletà.

·      Kraampjes waar je Buñuelos de Calabaza of Churros met warme chocolade kunt kopen. Buñuelos de Calabaza zijn een soort donuts van pompoendeeg met poedersuiker.

·      Vuurtjes op straat waar Paella Valenciana gemaakt wordt. 

·      Feesttenten, een verbena waar de verenigingen een tijdelijk onderkomen hebben en kunnen schuilen voor een bui en de koude avonden.

·      Een Discomovil is een vrachtwagen die openklapt en zo verandert in een podium met een dj booth. Binnen de kortste keren staat er een discotheek voor je deur met live bandjes en een dj.

In het complete programma vind je de activiteiten met de actuele informatie over Las Fallas.

Mocht je graag willen weten in welke wijken het feest het grootst is of waar het juist lekker rustig is tijdens Las Fallas? Wij helpen je graag met het zoeken naar een droomappartement in Valencia en het begeleiden met de relocatie.

Bericht delen

Lekker en gezond eten in Valencia
El Cabanyal een dorp in de stad Valencia